Saturday, February 18, 2006

Projekt Prihvatimo različitosti, odbacimo predrasude


Dobrodošli na stranice razgovora o nasem projektu

Ovdje je kratak sazetak onoga sto radimo a potom i mjesta gdje to radimo. Slobodno se ukljucite u razgovor kao i u nase aktivnosti. Svaki komentar dobrodosao je kako bi nase usluge prilagodili upravo vama, korisnicima.
Pisite nam kako Vam se svida na grupama, zelite li sto promijeniti, ovdje mozete i anonimno komentirati bez da se zna vase ime.

Sazetak:
Potrebe duševnih bolesnika i njihovih obitelji su mnogostruke te variraju i prema stadiju bolesti kao i brojnim drugim socio-ekonomskim faktorima, tako da je potreban širok spektar pomoći uz institucionalno liječenje. Posebno socijalno ugroženi duševni bolesnici I to oni s područja posebne državne skrbi potrebuju dodatnu psihosocijalnu pomoć i psihoedukaciju te podršku u stvaranju pozitivne emocionalne klime obiteljskog okružja kao i uklapanje u lokalnu zajednicu, što dokazano smanjuje relaps duševne bolesti. Aktivnosti projekta sastojat će se u psihoedukacijskim predavanjima stručnjaka raznih profila te radionicama za suport duševnih bolesnika uz vježbanje socijalnih vještina, komunikacije te problem solvih tehnika- rješavanja egzistencijalnih problema kao i kontrole emocija, uz uključivanje duševnih bolesnika u sam projekt, edukaciju volontera i članova tima, opskrba edukativnim materijalom te evaluacija rada, s ciljem stvaranja terapijskog saveza duševnog bolesnika sa njegovom obitelji i širom zajednicom. Kao rezultat očekujemo unapređenje duševnog zdravlja, podizanje kvalitete života i bolje funkcioniranje socijalno ugroženih duševnih bolesnika na području Sisačko-moslavačke županije te posljedično kvalitetniji život njihove obitelji uz povećanje znanja o duševnoj bolesti te posljedično kvalitetniji odnos i bolje uklapanje u lokalnu zajednicu te pozitivan utjecaj na tijek psihičke bolesti u smislu redukcije relapsa i bolje suradljivosti duševnog bolesnika. Pošto je u tijeku reorganizacija psihijatrijskog djelovanja, ovaj je projekt dio deinstitucionalizacije koja je sukladna s nacrtom nacionalne strategije razvoja i brige za mentalno zdravlje.

POZIV

Duševne bolesnike sa područja od posebne državne skrbi naše županije (Petrinja, Glina, Hrv.Kostajnica, Topusko, Novska, Dvor, Sunja i okolica, Dubica, Kukuruzari, Lipovljani itd. ) pozivamo da se uključe u grupu za bolesnike koja im je najbliža prema mjestu stanovanja a koja će za njih biti organizirana cijele 2006. godine. Na grupi se radi učenje o duševnim bolestima (psihoedukacija), učenje socijalnih vještina, radionice podrške i samopomoći, komunikacija i učenje rješavanja problema (problem solving). Uz voditelje grupa na grupe dolaze i gosti predavači.

Bolesnici koji dolaze sa gore navedenih područja a trenutno su na liječenju u bolnici mogu se uključiti u welness grupu koju za njih u bolnici vodi vms. Ivanka Mihalić a održava se SVAKI petak u mjesecu tijekom cijele godine (osim srpnja i kolovoza) od 13.30-14.30 sati u restoranu bolnice. Prijave na tel.: 044 669 123.

Grupe u Petrinji se održava svaki II i IV petak u mjesecu u velikoj dvorani Crvenog križa, Turkulinova ul. broj 7 od 13.30 sati. Grupe vode dr. Helena Blečić, specijalizantica psihijatrije za OB Sisak (sv II petak) i Saša Radić, studentica radne terapije Zdravstvenog veleučilišta Zagreb uz prof. Dubravku Šimunović (sv IV petak).

Grupa u Novskoj se održava svaki posljednji utorak u mjesecu u 16.30h u Obrtničkom domu u Novskoj a vodi ju Snježana Lončarić, prof. defektolog-soc. pedagog.

Grupa u Glini se održava svaku posljednju srijedu u mjesecu u 17 sati u Crvenom križu Gradsko društvo Glina, Frankopanska 1. Voditeljica grupe je mr. sc. Daša Poredoš, dipl. soc. radnica.

U Topuskom će se u kino dvorani u travnju i rujnu održati radionica učenja socijalnih vještina i komunikacije.

Grupe su za duševne bolesnike besplatne. Članovi obitelji su također dobrodošli.
Detaljnije informacije o udruzi i programima na našim web stranicama
www.geocities.com/sretnaobitelj2004/baza.html ili na telefon 091 522 4058

1 Comments:

At 2:31 PM, Blogger noebius said...

cestitam na novim stranicama!

 

Post a Comment

<< Home